Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Γιώργος Παπανδρέου: Κανείς δεν προχωρά πατώντας σε δύο βάρκες.Ο Πρωθυπουργός οφείλει να δώσει εξηγήσεις στους Έλληνες

Από το γραφείο του Γιώργου Παπανδρέου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Χθες, για ακόμη μία φορά, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, αναφέρθηκε στα στατιστικά στοιχεία του 2009, με το βλέμμα στραμμένο στο ανέξοδο αντιπολιτευτικό παρελθόν της και παριστάνοντας ότι, δεν γνωρίζει τι έχει συμβεί στη χώρα στο διάστημα που μεσολάβησε.

Όμως, τα ερωτήματα που ακολουθούν αναδεικνύονται αβίαστα, και απαιτούν άμεσα απαντήσεις και μάλιστα, χωρίς υπεκφυγές.

Πρώτον. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός, συμφωνούν με τις δηλώσεις της κας Σοφίας Βούλτεψη;

Δεύτερον. Αν τις υιοθετούν, γιατί σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ο νυν Πρωθυπουργός και ο τότε Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, εψήφισαν τον Προϋπολογισμό του 2013, ο οποίος σύμφωνα με τη ίδια την εισηγητική του έκθεση στηρίζεται στα στοιχεία που όλοι αποδέχονται ως τα μόνα αληθή και επικύρωσε έναν ολόκληρο χρόνο αργότερα, στα τέλη του 2010, η Eurostat - για πρώτη φορά χωρίς αστερίσκους; 

Τρίτον. Αν τις υιοθετούν, γιατί δεν ζήτησαν χθες, όχι σήμερα, ούτε αύριο, αναθεώρηση των στοιχείων της οικονομίας; 

Πως είναι δυνατόν τρεις Πρωθυπουργοί στη σειρά - Γ. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήμος, Α. Σαμαράς -, αλλεπάλληλα υπουργικά συμβούλια και το σύνολο των υπουργών αυτών των κυβερνήσεων, επτά υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί οικονομικών από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι σήμερα, να συμφώνησαν να πάρουν δύσκολα μέτρα για να μειώσουν το έλλειμα βάση των στοιχείων που κατέγραψε η ανεξάρτητη Στατιστική Αρχή και η Eurostat. Δηλαδή, πως αποδέχτηκαν την ορθότητα των στοιχείων από τους δύο αυτούς φορείς, ενώ θα μπορούσαν με μια απλή αναθεώρηση αυτών των στοιχείων να μετριάσουν - τουλάχιστον - τα επώδυνα για τον Ελληνικό λαό μέτρα;

Τέταρτον. Αν τις υιοθετούν, γιατί δεν απαίτησαν από τους εταίρους μας, χθες, όχι σήμερα, ούτε αύριο, επαναδιαπραγμάτευση των όρων του προγράμματος προσαρμογής; Θα ήταν κάτι που θα χαροποιούσε ιδιαίτερα τους εταίρους μας διότι πολύ απλά θα σήμαινε ότι, η Ελλάδα, ο προϋπολογισμός και οι τράπεζες, θα χρειάζοταν πολύ λιγότερα χρήματα για τις δανειακές ανάγκες - χρήματα από τους εταίρους μας, δηλαδή τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.

Πέμπτον. Αν τις υιοθετούν, γιατί δεν προχωρούν στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής; Και μάλιστα, αν δεν τους αρκεί το Πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής που συστάθηκε το 2012 για τα στατιστικά στοιχεία του 2009, γιατί δεν προχωρούν στην σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πως φτάσαμε στο μνημόνιο;

Παρεμπιπτόντως, στον δήθεν αφελή ισχυρισμό της κας Βούλτεψη, ότι ακολουθούν αυτά τα στοιχεία γιατί δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς, θέτουμε το εξής ερώτημα: 
Δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς διότι όλοι όσοι κυβέρνησαν μετά την οικονομική κρίση αποδέχτηκαν να συμφωνήσουν με "ψεύτικα στοιχεία" ή δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς, διότι απλά, τα στοιχεία ήταν και τα αληθή; Δηλαδή, ουδείς μπορούσε με σοβαρότητα να τα αμφισβητήσει;

Έτσι κι αλλιώς, σύμφωνα με τα όσα υποστήριζαν, τα Ζάππεια και τα 18 δις Ευρώ ισοδύναμα μέτρα, ακολουθούσαν την πορεία των εξελίξεων ώστε να είναι αξιόπιστα. Ως εκ τούτου, δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν, πολύ περισσότερο σήμερα, που επίσης σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται, τα πράγματα είναι κατά πολύ καλύτερα απ´ ότι τα παρέλαβαν!

Επομένως, θα έχουμε ως χώρα και επιπλέον οφέλη!

Ως εδώ, λοιπόν.


Ο Πρωθυπουργός, οφείλει να δώσει σήμερα εξηγήσεις στους Έλληνες. 

Ή συμφωνεί με την κα Βούλτεψη, όποτε οφείλει να πράξει τα προεκτεθέντα και μάλιστα, σήμερα ή δεν συμφωνεί και πράττει σήμερα κιόλας τα δέοντα, ξεκαθαρίζοντας τη στάση του. 

Κανείς δεν προχωρά πατώντας σε δύο βάρκες.

Γιατί και τα ψεύδη, και η συκοφαντία, δεν έχουν απλά τα όριά τους. Στην περίπτωση αυτή, και επειδή αφορούν σε θεμελιακά στοιχεία που αποτελούν την βάση κάθε απόφασης στην Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο, η συνεχής αμφισβήτησή τους βλάπτει βαθύτατα την αξιοπιστία των θεσμών μας.  

Και προσθέτως, υπονομεύει κάθε δυνατότητα δημιουργίας ευρύτερων συναινέσεων για την αντιμετώπιση των πραγματικών αιτιών της κρίσης στην χώρα μας, καθώς μπορεί ο καθείς να ερμηνεύει κατά το δοκούν τα αίτιά της αλλά και τις δυνατότητες της χώρας μας.

Τα ψεύδη και οι συκοφαντίες - και μάλιστα από τα πλέον επίσημα χείλη της Κυβέρνησης - υπονομεύουν συστηματικά την εικόνα αξιοπιστίας της Ελλάδας, για την οποία τα τελευταία χρόνια έχει παλέψει η χώρα μας - οι Έλληνες με τις θυσίες που κάνουν και αλλεπάλληλες κυβερνήσεις.

Ακόμη,

Έκτον. Στα παραπάνω, ευκόλως θα μπορούσε να προσθέσει κανείς την διερεύνηση των σημαντικών πολιτικών ευθυνών της Κυβέρνησης που εξελέγη το 2004 και έκανε την λεγόμενη "απογραφή". Μια απογραφή που συνειδητά διόγκωσε τα ελλείμματα των προηγούμενων ετών με την "ευφυή" μέθοδο της αλλαγής του τρόπου προσμέτρησης των αμυντικών δαπανών και δη των παραγγελιών οπλικών συστημάτων.
Η αλλαγή της μεθόδου προσμέτρησης συνίσταται στην καταγραφή του κόστους των παραγγελιών στο κρατικό προϋπολογισμό όχι κατά την ημερομηνία παραλαβής - που σήμερα πια είναι και ο κανόνας - αλλά κατά την ημερομηνία της παραγγελίας. Αυτήν την αλχημεία επέλεξε η τότε Κυβέρνηση για να συκοφαντήσει τις προηγούμενες Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό το γεγονός δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. 
Παρότι η τότε Κυβέρνηση αξιοποίησε ένα νομότυπο λογιστικό τερτίπι, η βλάβη για τη χώρα και τους Έλληνες, ήταν τεράστια. 
Διότι με την εκ των υστέρων αλλαγή των στοιχείων των προϋπολογισμών, από το 1999 μέχρι το 2004, αμφισβητήθηκε η ένταξή μας στη ζώνη του ΕΥΡΩ. Δηλαδή, διογκώθηκαν τεχνητά οι αμυντικές μας δαπάνες, άρα και ο συνολικός προϋπολογισμός της χώρας μας για έτη της ένταξής μας στην Ευρωζώνη. Επομένως, φάνηκε ξαφνικά η οικονομία μας να μην πληροί τις προϋποθέσεις ένταξής μας στο ΕΥΡΩ.
Αυτή και μόνο η πράξη και έπληξε την αξιοπιστία μας και έθεσε την Ελλάδα υπό την κηδεμονία της παρακολούθησης από την ΕΕ κατά τα έτη 2004-2008.

Έτσι, η απόκρυψη και αλλοίωση των πραγματικών στοιχείων του προϋπολογισμού από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2009, επέφερε το τελειωτικό χτύπημα στην αξιοπιστία της χώρας μας. 

Αξιοπιστία που αποτελεί και τον θεμέλιο λίθο οποιασδήποτε χώρας - όπως συμβαίνει και με την κάθε επιχείρηση, τον κάθε ιδιώτη στην αγορά. Η προηγούμενη κυβέρνηση με τις πράξεις της είχε καταφέρει να δημιουργήσει την εικόνα μιας Ελλάδας αναξιόχρεης.

Τα γεγονότα αυτά και οι συνακόλουθες εξελίξεις, μαζί με τον παράγοντα του φόβου στις αγορές μετά την οικονομική κρίση του 2008, καθόρισαν σημαντικά την αδυναμία της χώρας να έχει πρόσβαση στις χρηματαγορές για την εξυπηρέτηση των δανειακών της αναγκών, με τελική κατάληξη να βρεθούμε στο χείλος μιας εθνικής καταστροφής.

Το πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας από τις ενέργειες της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας από το 2004 μέχρι και το 2009, συνέβαλε καθοριστικά στην δραματική απομείωση της διαπραγματευτικής ικανότητας της χώρας μας στις δύσκολες διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν.

Το πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας, είχε ως επακόλουθο να ανοίξει διάπλατα και η συζήτηση - στην ΕΕ και διεθνώς - περί του Grexit, δηλαδή, της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Και μόνο αυτή η συζήτηση, αποσταθεροποίησε την οικονομία, τις επενδύσεις, το τραπεζικό σύστημα και την δυνατότητα ανάκαμψης και προσαρμογής μας.

Έβδομον. Εντονότατο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι, δεν έχουν τύχει διερευνήσεως οι μοναδικές επίσημες καταγγελίες που προέρχονται από αρμόδιες αρχές - Έκθεση Ευρωπαϊκής Επιτροπής/Eurostat και Έκθεση Ευρωκοινοβουλίου για τα προγράμματα προσαρμογής και τα πεπραγμένα της τρόϊκας - που αφορούν τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων Καραμανλή, σχετικά με τα στοιχεία της οικονομίας και αναδεικνύουν με σαφήνεια τους πραγματικούς υπευθύνους της όλης υπόθεσης. Και μάλιστα, με τρόπο που δεν επιδέχεται οποιασδήποτε αμφιβολίας ή επιφύλαξης, καθώς χαρακτηρίζουν "εσκεμμένα εσφαλμένες" τις αναφορές των κυβερνήσεων Καραμανλή για τα στοιχεία της οικονομίας και κάνουν λόγο για "λαθροχειρία". 

Στοιχεία ευθυνών επομένως, παρέχονται από πραγματικά ουδέτερους κριτές. 

Για να αποδειχθεί επιτέλους, ποιος έχει το βάρος της ευθύνης. Ποιος δημιούργησε και ποιος απέκρυψε ελλείμματα και οδήγησε αναπόδραστα τη χώρα στο πρόγραμμα των μνημονίων. 

Για να σιωπήσουν όσοι με το θράσος των ανάξιων επιχειρούν αποπροσανατολισμό και παραπλάνηση.

Προς τούτο επισημαίνονται και πάλι ενδεικτικά, καθώς σε προηγούμενη ανακοίνωση υπάρχουν περισσότερα στοιχεία, τα ακόλουθα:

Πρώτον. Στις 8 Ιανουαρίου του 2010, παραδίδεται η Έκθεση της Eurostat, που είχε ζητηθεί από το ECOFIN, το Νοέμβριο του 2009, η οποία απαντά στο ερώτημα: πώς προέκυψε η διαφορά στο έλλειμμα της Ελλάδας μεταξύ των ανακοινώσεων της 2ας και της 21ης Οκτωβρίου του 2009, διαφορά που παρουσιάζει θηριώδη απόκλιση, καθώς η πρώτη ανακοίνωση μιλά για 6% και η δεύτερη για 12,5%! 

Στο 30 σελίδων κείμενο, αναφέρεται 8 (οκτώ) φορές η φράση:
“deliberate misreporting” - εσκεμμένα εσφαλμένες αναφορές
Από ποιον; Από τις αρμόδιες αρχές επί της κυβέρνησης Καραμανλή. 

Σε άλλο σημείο, στη σελ. 15, όπου υπάρχει αναφορά στο σχέδιο δράσης που καταρτίστηκε από την Eurostat με την ελληνική κυβέρνηση το 2006, για τη βελτίωση της ποιότητας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, αναφέρεται με απόλυτο τρόπο:

"Παρόλα αυτά, ακόμα και η πλήρης τήρηση από τις ελληνικές αρχές του σχεδίου δράσης, δεν θα είχε αποτρέψει τις εσκεμμένα εσφαλμένες αναφορές στοιχείων από τις ελληνικές αρχές το 2009".

Γιατί; Γιατί όπως λέει παρακάτω "Τα κράτη – εταίροι στο Ευρωπαϊκό Στατιστικό Σύστημα θεωρείται ότι συνεργάζονται με καλή πίστη. Οι εσκεμμένα εσφαλμένες αναφορές ή η απάτη δεν προβλέπονται στον κανονισμό".

Στη συνέχεια, στις σελίδες 22-27, η Έκθεση αναφέρεται 5 φορές σε "εσκεμμένα εσφαλμένες αναφορές", του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους - 3 φορές και της Εθνικής Στατιστικής Αρχής - 2 φορές, πάλι επί των ημερών της κυβέρνησης Καραμανλή, το 2009.

Δεύτερον. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Έκθεση του για το ρόλο της Τρόικας και τα προγράμματα στήριξης, έκθεση που υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τα μέλη του στις 13 Μαρτίου 2014, υπογραμμίζει:

"Το Ευρωκοινοβούλιο ... είναι της γνώμης ότι η προβληματική κατάσταση της Ελλάδας οφειλόταν και στη στατιστική λαθροχειρία κατά τα έτη που προηγήθηκαν της κατάρτισης του προγράμματος".

ΥΓ. Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι να απορεί κανείς, πως είναι δυνατόν οι αρμόδιες αρχές της ΕΕ να έχουν αποσύρει από τα τέλη του 2010 τους αστερίσκους από τα στατιστικά στοιχεία, μετά από τόσες θυσίες και τόσες προσπάθειες και η Κυβέρνηση, δια της Κυβερνητικής Εκπροσώπου, να επιδιώκει να τους ξαναβάλει. 

Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Σχόλιο Γιώργου Ελενόπουλου - με αφορμή δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας και πρόσφατες δηλώσεις της Κυβερνητικής Εκπροσώπου


Πριν από περίπου είκοσι ημέρες, με αφορμή την υπόθεση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, που θυμήθηκε ξαφνικά μέσα στο καλοκαίρι κυριακάτικη εφημερίδα, τοποθετηθήκαμε τεκμηριωμένα και επί της ουσίας, για τους λόγους που μας οδήγησαν στα πρόθυρα μιας εθνικής καταστροφής. 

Μάλιστα, όπως απεδείχθη μετά την παρέλευση ενός μόλις 24ωρου, εκείνοι που επανέφεραν το θέμα στη δημοσιότητα, είχαν τους λόγους τους - απολύτως κατανοητούς στους παροικούντες την... "εργολαβική" - μιντιακή πιάτσα.

Μετά από μια εβδομάδα, η ίδια εφημερίδα, αφού συγκέντρωσε δηλώσεις 11 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, μας ενημέρωσε ότι, ζητούν εξεταστική επιτροπή για το πως οδηγηθήκαμε στο μνημόνιο. 

Τότε, δεν μιλήσαμε, γιατί η... "εργολαβία" φώναζε από μακριά. 

Τώρα είμαστε υποχρεωμένοι, μετά και το τρίτο στη σειρά δημοσίευμα της εφημερίδας, να ρωτήσουμε: 
Γιατί το δηλώνουν απλώς και δεν το απαιτούν από την ηγεσία του κόμματος τους και της κυβέρνησης; 
Γιατί δεν το πράττουν; 
Προς τι η ... "απειλή"; 
Και ποιον νομίζουν ότι "απειλούν"; 

Εδώ, ισχύει και με το παραπάνω, το γνωστό: "φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης". 

Ας το πούμε, λοιπόν, καθαρά. Να ζητήσουν τώρα, σήμερα, όχι αύριο, εξεταστική επιτροπή.

Μόνον που, πριν καταθέσουν και επισήμως την πρότασή τους, ας περάσουν από ένα γραφείο που βρίσκεται στην περιοχή της Πλατείας Μαβίλη, να πάρουν την συγκατάθεση του ενοίκου του. Θα τους είναι χρήσιμη - για να μην εκτεθούν. 

Στη συνέχεια, δυστυχώς, η κυβερνητική εκπρόσωπος, στην προσπάθειά της να δώσει κάποια απάντηση, επί ασχέτου θέματος, στον ΣΥΡΙΖΑ, έβαλε στο στόμα της την γνωστή φράση "λεφτά υπάρχουν", αποκόπτοντάς την για μια ακόμη φορά από μια συνολικότερη τοποθέτηση. 

Προχθές, πάλι αναφερόμενη σε άσχετο θέμα, αυτό της "μικρής ΔΕΗ", για να εξηγήσει τα ανεξήγητα σχετικά με το γεγονός ότι, άλλα έλεγε η Νέα Δημοκρατία το 2011 και τα ακριβώς αντίθετα λέει και πράττει τώρα, πάλι θυμήθηκε το "λεφτά υπάρχουν" - και μάλιστα, εξηγώντας, μας αποκάλυψε ότι από σύγχυση εξ´ αυτού του λόγου έλεγαν ό,τι ήθελαν τότε!

Σήμερα, πάλι από την ίδια κυριακάτικη εφημερίδα και στο πλαίσιο της ίδιας "εργολαβίας", μαθαίνουμε ότι, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αύξησε το 2009 το έλλειμμα κατά 14,7 δις Ευρώ και έτσι μπήκαμε στο μνημόνιο!

Ας δούμε και πάλι πως έχουν τα πράγματα: 

Πρώτον, για το "λεφτά υπάρχουν".

Η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, κ. Βούλτεψη, και γνωρίζει την αλήθεια για αυτήν την φράση και γνωρίζει ότι καταφεύγει σε ένα ατόπημα, αλλά το πράττει συνειδητά. 

Το "λεφτά υπάρχουν" συνοδευόταν σε κάθε ομιλία από παράλληλη ανάγκη μεταρρυθμίσεων, δημοκρατικών και προοδευτικών, προκειμένου, να περιοριστεί η σπατάλη, η διαφθορά, η αδιαφάνεια, η αναξιοκρατία και τελικά, η πελατειακή επιλογή προτεραιοτήτων. Δηλαδή, τα χρήματα του Ελληνικού λαού να οδηγηθούν σε πολιτικές υπέρ των πολιτών και όχι των παρασιτικών συμφερόντων. 

Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, είμαστε υποχρεωμένοι να μιλήσουμε με τη μοναδική γλώσσα που δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες.

Ναι, λεφτά υπήρχαν - ακόμη και σήμερα υπάρχουν - αλλά τα σπατάλησε η κυβέρνηση της ΝΔ, στις σκοτεινές διαδρομές που συνδέει το πελατειακό κράτος με τα πάσης φύσεως συμφέροντα και κατεστημένα. 

Πελατειακό κράτος που υπηρέτησε όσο καμιά άλλη κυβέρνηση καλυπτόμενη πίσω από τις φτηνές περί "νταβατζήδων" διαρροές. 

Όσο οι εκπρόσωποι του λαϊκισμού επιμένουν στην απαράδεκτη συμπεριφορά τους, θα είμαστε υποχρεωμένοι να τους θυμίζουμε τα εγκλήματά τους. 

Και κάτι για την ιστορία: το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ το 2009, δεν περιείχε ούτε μια παροχή - πέραν των προβλέψεων για περισσότερους πόρους στην Παιδεία και για την πρόσληψη νοσηλευτών, καθώς και του απώτερου στόχου, όχι άμεσου, για ένα δίκτυο κοινωνικής προστασίας, αναδιοργανώνοντας υπηρεσίες, όχι τάζοντας λεφτά, προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για κάθε πολίτη, κάτι που προβάλει σήμερα ως επιτακτική ανάγκη.

Η μοναδική δέσμευση, ήταν αυτή που αφορούσε το επίδομα αλληλεγγύης, το οποίο ωστόσο, δεν ήταν παροχή, αλλά προϊόν αναδιανομής, που προήλθε από τις μεγάλες επιχειρήσεις. 

Δυστυχώς, η αλήθεια - που έγινε πολύ αργότερα γνωστή στο σύνολό της - σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας που άφησε πίσω της τρέχοντας και προκηρύσσοντας εκλογές καλοκαιριάτικα η κυβέρνηση Καραμανλή, δεν επέστρεψε να το λάβουν ολόκληρο οι πιο αδύναμοι, αλλά μισό, καθώς το άλλο μισό - και περισσότερο, έπρεπε να μείνει στο δημόσιο ταμείο για να αντιμετωπιστούν τα θηριώδη ελλείμματα και το χρέος. 

Θηριώδη ελλείμματα και τεράστιο χρέος, διπλάσιο από αυτό που είχε η χώρα από την απελευθέρωσης της από τον τουρκικό ζυγό! 

Την επόμενη φορά που κάποιος εκπρόσωπος του λαϊκισμού ανοίξει αβασάνιστα το στόμα του, ας το σκεφτεί καλά. 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε αντίθεση με την απόλυτη αλήθεια της ενότητας από τις ομιλίες του Γιώργου Παπανδρέου, όπου αναφέρεται το "λεφτά υπάρχουν", αλήθεια που εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα και υποδεικνύει την αδήριτη ανάγκη δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων υπέρ των πολλών και του δημοσίου συμφέροντος, υπενθυμίζουμε τα λόγια πίσω από τα οποία κάποιοι έκρυβαν επί περισσότερο από δύο χρόνια την απουσία τους από την εθνική προσπάθεια για τη σωτηρία της χώρας, παρά το ότι στη συνέχεια αναγκάστηκαν να το πράξουν, αλλά με όρους πολύ πιο επώδυνους για τους Έλληνες - λόγια που σήμερα ηχούν ως παρωδία: "επαναδιαπραγμάτευση" - "Ζάππεια" - "18 δις Ευρώ ισοδύναμα μέτρα"...

Δεύτερον, για τα στατιστικά στοιχεία της οικονομίας το 2009.

Στις 2 Οκτωβρίου 2009, δύο μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, η κυβέρνηση Καραμανλή ενημερώνει επίσημα την ΕΕ, ότι το έλλειμμα του 2009 θα κινηθεί στο 6%. 

Και αυτό, παρότι τα στοιχεία τα είχε ζητήσει δημοσίως από τον κ. Καραμανλή, ο Γιώργος Παπανδρέου, στο προεκλογικό debate χωρίς να πάρει απάντηση.

Τα στοιχεία αποδεικνύονται ελλιπή και ζητούνται από την Eurostat πρόσθετες εξηγήσεις. 
Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρχίζει να ανακαλύπτει την οδυνηρή αλήθεια για την κατάσταση που παρέλαβε. 

Στις 21 Οκτωβρίου 2009, μετά από μία πρώτη καταγραφή, αποστέλλει αναθεωρημένα στοιχεία στην Eurostat σύμφωνα με τα οποία το έλλειμμα του 2009 θα φτάσει το 12,5%. Και τα νέα στοιχεία γίνονται δεκτά με επιφυλάξεις από την Eurostat.

Το έλλειμμα του 2009 θα αναθεωρηθεί στο 13,6% στις 22 Απριλίου 2010, με την Eurostat να διατηρεί και πάλι τις αμφιβολίες της για το αν αυτό θα είναι το τελικό μέγεθος. 

Η αναθεώρηση στο 13,6%, ήταν το τελικό χτύπημα που οδήγησε την ελληνική κυβέρνηση στην αίτηση ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης. Μια αναθεώρηση που προκάλεσε σοκ στις διεθνείς αγορές, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει η Ελλάδα την χρεοκοπία, την στάση πληρωμών και την απόλυτη καταστροφή της οικονομίας και των ελληνικών νοικοκυριών.

Όλοι οι αστερίσκοι και οι αμφιβολίες της Eurostat για την αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων θα αρθούν το Νοέμβριο του 2010, όταν μετά από αλλεπάλληλες μετρήσεις, το έλλειμμα του 2009 θα αναθεωρηθεί στο τελικό 15,6%.

Έλλειμμα στο 15,6%, ενώ η κυβέρνηση Καραμανλή βεβαίωνε δύο ημέρες πριν τις εκλογές, ότι το έλλειμμα ήταν 6%. 
Η διαφορά, είναι περίπου 24 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όμως, επειδή και η κυριακάτικη εφημερίδα με την υπόθεση των στατιστικών στοιχείων και η κυβερνητική εκπρόσωπος με το "λεφτά υπάρχουν", έχουν τον ίδιο στόχο, ας ξεκαθαρίσουμε ότι, όσα προβάλουν ανήκουν στην σφαίρα των μύθων, σε αντίθεση με τα πραγματικά δεδομένα που οδηγούν χωρίς την παραμικρή αμφιβολία στο αντίθετο ακριβώς συμπέρασμα.

Συμπέρασμα, που αναδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του τότε πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή.

Ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα; 
Τα πραγματικά δεδομένα - γιατί όλα τα άλλα δεν είναι παρά ισχυρισμοί κάποιων, που κατά την δική τους ομολογία σε συνεντεύξεις τους, καθοδηγούνταν, μεταξύ άλλων, από συγκεκριμένους εκδότες!

Ας τα επαναλάβουμε για ακόμη μια φορά κωδικοποιημένα, μιας και με τον έναν ή το άλλον τρόπο έχουν δει το φως της δημοσιότητας από τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, εκτός των δικών μας ανακοινώσεων και σχολίων.

Πρώτον. Στις 8 Ιανουαρίου του 2010, παραδίδεται η Έκθεση της Eurostat, που είχε ζητηθεί από το ECOFIN, το Νοέμβριο του 2009, η οποία απαντά στο ερώτημα: πώς προέκυψε η διαφορά στο έλλειμμα της Ελλάδας μεταξύ των ανακοινώσεων της 2ας και της 21ης Οκτωβρίου του 2009, διαφορά που παρουσιάζει θηριώδη απόκλιση, καθώς η πρώτη ανακοίνωση μιλά για 6% και η δεύτερη για 12,5%! 

Στο 30 σελίδων κείμενο, αναφέρεται 8 (οκτώ) φορές η φράση:
“deliberate misreporting” - εσκεμμένα εσφαλμένες αναφορές
Από ποιον; Από τις αρμόδιες αρχές επί της κυβέρνησης Καραμανλή. 

Σε άλλο σημείο, στη σελ. 15, όπου υπάρχει αναφορά στο σχέδιο δράσης που καταρτίστηκε από την Eurostat με την ελληνική κυβέρνηση το 2006, για τη βελτίωση της ποιότητας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, αναφέρεται με απόλυτο τρόπο:

"Παρόλα αυτά, ακόμα και η πλήρης τήρηση από τις ελληνικές αρχές του σχεδίου δράσης, δεν θα είχε αποτρέψει τις εσκεμμένα εσφαλμένες αναφορές στοιχείων από τις ελληνικές αρχές το 2009".

Γιατί; Γιατί όπως λέει παρακάτω "Τα κράτη – εταίροι στο Ευρωπαϊκό Στατιστικό Σύστημα θεωρείται ότι συνεργάζονται με καλή πίστη. Οι εσκεμμένα εσφαλμένες αναφορές ή η απάτη δεν προβλέπονται στον κανονισμό".

Στη συνέχεια, στις σελίδες 22-27, η Έκθεση αναφέρεται 5 φορές σε "εσκεμμένα εσφαλμένες αναφορές", του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους - 3 φορές και της Εθνικής Στατιστικής Αρχής - 2 φορές, πάλι επί των ημερών της κυβέρνησης Καραμανλή, το 2009.

"Εσκεμμένα εσφαλμένες". Άρα, δόλος.

Δεύτερον. Την 1η Φεβρουαρίου 2010, εκδίδει το πόρισμά της για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, η ανεξάρτητη επιτροπή που συστάθηκε μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 και αποτελούνταν από εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδας, του ΚΕΠΕ, του ΙΟΒΕ, της ΓΣΕΕ και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών - εκπρόσωπος της τελευταίας ήταν ο σημερινός Υπουργός Οικονομικών, κ. Γκίκας Χαρδούβελης.

Στο πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής, αναφέρεται το εξής: "Ο διπλασιασμός του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης μεταξύ των γνωστοποιήσεων της 2ας και της 21ης Οκτωβρίου του 2009, οφείλεται κατά 92,8% στην μεταβολή του ελλείμματος της Κεντρικής Κυβέρνησης και κατά το υπόλοιπο στη μείωση του πλεονάσματος των ασφαλιστικών ταμείων.

Όπως προέκυψε από τη συζήτηση κατά την τριήμερη επίσκεψη της Eurostat στην Αθήνα, 16-18 Νοεμβρίου 2009, η αναθεώρηση των στοιχείων της κεντρικής κυβέρνησης που περιλαμβάνονταν στη γνωστοποίηση της 2ας Οκτωβρίου δεν οφείλεται σε αναθεώρηση των στοιχείων που είχαν συνεισφέρει οι διάφοροι φορείς (ΓΛΚ, ΤτΕ, κ.λπ. datasource-agencies) αλλά στο γεγονός ότι, τα στοιχεία που περιλαμβάνονταν στη γνωστοποίηση της 2ας Οκτωβρίου δεν αντιστοιχούσαν στα στοιχεία που είχαν στείλει στην ΕΣΥΕ οι διάφοροι φορείς και υπηρεσίες. 
Αυτό δηλαδή που άλλαξε στη γνωστοποίηση της 21ης Οκτωβρίου είναι ότι καταχωρήθηκαν τα πραγματικά στοιχεία των διαφόρων φορέων και υπηρεσιών".

Συμπέρασμα: Άλλα στοιχεία είχαν στείλει οι φορείς, άλλα στοιχεία απέστειλε η κυβέρνηση Καραμανλή στην Eurostat στις 2 Οκτωβρίου 2009.

Τρίτον. Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, πρώην Πρόεδρος του Eurogroup και, όπως όλα δείχνουν επόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνέντευξή του το Μάρτιο του 2012 στην εκπομπή "ΦΑΚΕΛΟΙ" του ΣΚΑΪ, είπε και τα εξής:

Ερώτηση: Πότε αρχίσατε να ανησυχείτε σοβαρά για το ελληνικό έλλειμμα και το χρέος;

Απάντηση: "Το 2006 ή το 2007 συζητούσαμε κάθε μήνα την κατάσταση στην Ελλάδα γιατί ανησυχούσαμε σοβαρά. Πιέζαμε όλους τους Έλληνες ομολόγους μας να μας πουν την πραγματική αλήθεια επειδή σκεφτόμασταν ότι οι αριθμοί που μας δίνονται και οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν ήταν ευθυγραμμισμένες με όσα σκεφτόμασταν…"

Ερώτηση: Γιατί δεν πιέσατε περισσότερο πριν τις εκλογές του 2009;

Απάντηση: "Το Eurogroup είναι ανεπίσημο όργανο και όχι όργανο αποφάσεων. Αφού οι Έλληνες συνάδερφοι δεν αναγνώριζαν αυτό που αργότερα έγινε προφανές και αφού εγώ δεν ήθελα να επιτείνω τη νευρικότητα των αγορών και αφού δεν είχαμε απαντήσεις σε αυτό που υποθέταμε για την Ελλάδα το οποίο οι ελληνικές αρχές δεν παραδέχονταν, θα ήταν πολύ δύσκολο χωρίς κοινή ανάλυση και κοινή απάντηση να παρέμβω σε αυτό το μπέρδεμα δίνοντας πληροφορίες. Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα το είχε δεχτεί".

Ερώτηση: Σας θυμάμαι πολύ θυμωμένο όταν αποκαλύφθηκε ο πρώτος αριθμός του ελλείμματος στο 12,7%. Μπορείτε να μας περιγράψετε τα συναισθήματά σας τότε;

Απάντηση: "Δεν ήταν έκπληξη ότι το έλλειμμα ήταν υψηλότερο από όσο γνωρίζαμε, αλλά ότι ήταν σημαντικά υψηλότερο και ήταν εκείνη την ημέρα που είπα «το παιχνίδι τελείωσε», γιατί μέχρι τότε πάντα μας έδιναν νούμερα που δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα".

Τέταρτον. Ο επικεφαλής της Eurostat, Βάλτερ Ραντερμάχερ, σε συνέντευξή του στις 16 Ιουλίου 2013 στη βελγική εφημερίδα LESOIR λέει επί λέξει και τα εξής:

"Κάθε φορά που ζητούσαμε από τις Ελληνικές Αρχές να εξηγήσουν κάποια ακατανόητα ή αμφίβολα στοιχεία, λαμβάναμε την επίσημη απάντηση ότι τα δεδομένα ήταν σωστά. Δεν ήμασταν σε θέση να αποδείξουμε το αντίθετο. Αυτό το κενό στη νομοθεσία καλύφτηκε μόνο το 2010. Και θυμάμαι καλά ότι ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ είχε παραδεχτεί ότι ήταν μεγάλο λάθος το ότι δεν είχε η Eurostat αυτή τη δυνατότητα από το 2005. Στην έκθεσή της, το 2010, η Επιτροπή εμφανίσθηκε πολύ αυστηρή. Δήλωσε κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα είχε εσκεμμένα παραδώσει εσφαλμένα στοιχεία. Μπορείτε να φανταστείτε πόσο αυτές οι εκφράσεις είναι ασυνήθιστες στο στόμα της Επιτροπής!
Για πρώτη φορά, υπάρχει Γενικός Διευθυντής της Στατιστικής Υπηρεσίας ο οποίος κάνει τη δουλειά του με μία απλώς τεχνική προσέγγιση – όχι πολιτική και ο οποίος δεν συνδέεται με κανένα κόμμα. Και αυτός ο πρώτος ανεξάρτητος υπεύθυνος κατηγορείται τώρα ότι υπερέβαλε σε ότι αφορά στους αριθμούς. Ενώ οι προκάτοχοί του, οι οποίοι επί χρόνια παρέδιναν λανθασμένα στοιχεία, δεν ενοχλούνται διόλου. Αυτό μοιάζει με την κόλαση του Δάντη."

Πέμπτον. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Έκθεση του για το ρόλο της Τρόικας και τα προγράμματα στήριξης, έκθεση που υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τα μέλη του στις 13 Μαρτίου 2014, υπογραμμίζει:

"Το Ευρωκοινοβούλιο ... είναι της γνώμης ότι η προβληματική κατάσταση της Ελλάδας οφειλόταν και στη στατιστική λαθροχειρία κατά τα έτη που προηγήθηκαν της κατάρτισης του προγράμματος".

Έκτον. Ο προϋπολογισμός του 2013, που ψηφίστηκε από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή και από τον τότε πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, και από τον σημερινό πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στηρίζεται, όπως αναφέρεται στο ίδιο το κείμενο, στα στατιστικά στοιχεία που ουδείς πλέον αμφισβητεί.

Τι αναφέρει; 
"Το 2011, δεύτερο έτος εφαρμογής του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, επιτεύχθηκε μείωση του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης κατά 1,3 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, ενώ συνολικά την περίοδο 2009-2011 η μείωση ήταν 6,2 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ (από 15,6% το 2009 σε 9,4% το 2011). 
Αυτή η μείωση είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από κράτος-μέλος της Ευρωζώνης". 

Δηλαδή, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνη που είχε το θάρρος να αναλάβει το πολιτικό κόστος και να πάρει οδυνηρά μέτρα, για να μην χρεοκοπήσει η χώρα από τις εγκληματικές παραλείψεις και πράξεις της κυβέρνησης της ΝΔ.

Όλα αυτά είναι που με τις μιντιακές "εργολαβίες" και τις συνειδητές διαστρεβλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, επιχειρείται να σκεπαστούν. 

Αν και αυτό δεν μας εκπλήσσει, θεωρούμε ότι, η επανάληψη αυτών των αναληθών στοιχείων απλά εξυπηρετεί τη διαιώνιση μιας κατάστασης που έχει πληγώσει την Ελλάδα και κοστίσει ακριβά στον κάθε συνεπή Έλληνα φορολογούμενο.

Είναι όλα αυτά, όλες αυτές οι αντιλήψεις, νοοτροπίες και πρακτικές, που οδήγησαν τη χώρα μια ανάσα από μια εθνική καταστροφή. 

Και όσοι εξακολουθούν να παίζουν αυτό το παιχνίδι της μετάθεσης ευθυνών και της δημιουργίας εντυπώσεων, την ώρα που οι πολίτες πληρώνουν ακριβά τα δικά τους εγκλήματα, είναι προφανές ότι αδιαφορούν για το δημόσιο συμφέρον. Για την ανάγκη βαθιών τομών στο πολιτικό - οικονομικό σύστημα της χώρας μας.

Και κάτι τελευταίο, αλλά και πάλι, όχι άσχετο. 

Προ ολίγων 24ωρων, κάποια ... "υπεργολαβία" αυτή τη φορά, μέσα από μια ιστοσελίδα, φρόντισε να μας θυμίσει, μια ιστορία που και αυτή ξεκίνησε από την ίδια κυριακάτικη εφημερίδα.

Πρόκειται για τον έλεγχο που πραγματοποίησε ο ΣΔΟΕ στα Ιδρύματα των πρώην πρωθυπουργών. 

Αναρωτήθηκαν, δήθεν, τι έγινε βρε παιδί μου με τον έλεγχο στο Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου;

Να τους πούμε, λοιπόν.

Ο έλεγχος ουδέν πρόβλημα διαπίστωσε. Αυτό και σε επίσημη απάντηση του ΥΠΟΙΚ στο Κοινοβούλιο, μετά από ερώτηση βουλευτή.

Το γνωρίζετε; 

Το γνωρίζετε. Αλλά ένα ερωτηματικό, είναι πάντα ο ... φερετζές.

Και βεβαίως, για να προλάβουμε υποτιθέμενους προβληματισμούς σχετικά με το γιατί εμπλέκουμε διαφορετικά ζητήματα στο ίδιο σχόλιο, σημειώνουμε απλώς, για να μην ξεφύγουμε από την ουσία, ότι την επόμενη φορά που θα προκληθούμε, θα αποκαλύψουμε και για ποιο λόγο συνδέονται μεταξύ τους όλα αυτά τα δημοσιεύματα, οι δηλώσεις και τα δήθεν ερωτηματικά μέσω ιστοσελίδων.


ΥΓ. Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο σχόλιο, αποτελούν, εκτός των άλλων, την προσφορά μας προς τον κ. Αντώναρο για το βιβλίο που σκέπτεται να γράψει, όπως μας ενημέρωσε χθες.  Μεταξύ συναδέλφων, αν μη τι άλλο, ας υπάρχει ειλικρινής βοήθεια, με πραγματικά στοιχεία.