Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Παπανδρέου: Η ώρα του ναι και η ώρα του όχι

Ο έντονος διάλογος που έχει αναπτυχθεί στο διαδίκτυο περί της χθεσινής ψήφου εμπιστοσύνης του Γιώργου Παπανδρέου μπορεί να χαρακτηριστεί επιπόλαιη και επιφανειακή.
Να σημειώσουμε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου το 2011, όταν βουλευτές της σημερινής ηγετικής ομάδας εκβίαζαν με παραίτηση, μπορούσε να χρησιμοποιήσει την ψήφο εμπιστοσύνης για να τον ρίξουν, να προχωρούσε σε εκλογές- έχοντας διαγράψει τους μόνιμους υπονομευτές του. Προσωπικά ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ θα έβγαιναν κερδισμένοι. Άλλωστε είναι μια από τις κατηγορίες εναντίον του ακόμη και από «φίλους του».
Αντ' αυτού προτίμησε όπως όλοι γνωρίζουμε να παραιτηθεί (μάλιστα η Τρέμη και ο Πρεντετέρης αγωνιούσαν για το πότε, επειδή δεν παραιτήθηκε την αμέσως επόμενη μέρα) παρά να τεθεί σε κίνδυνο η χώρα (διαπραγμάτευση για PSI).
Ποιος μπορεί να διανοηθεί ότι ο ίδιος ο άνθρωπος θα καταψήφιζε μια κυβέρνηση εκλεγμένη για να προκαλέσει εκλογές όταν έχουμε μπροστά μας τη διαπραγμάτευση για το χρέος και την εκλογή Προέδρου ; 
Σημαίνει ότι την αποδέχεται; Όχι. όταν έπρεπε να συγκρουστεί (τράπεζες- νόμος για την παιδεία) το έκανε. Με την χθεσινή ψήφο δήλωσε την ανοχή του.
Έχοντας ένα πολιτικό σκηνικό που κυριαρχεί ένας αλαζονικός ΣΥΡΙΖΑ,  που κατά τις δηλώσεις του (αποκλείοντας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) του απομένουν για συνεργασία η ΑΝΕΛ και η ναζιστική Χρυσή Αυγή (αφού το ΚΚΕ δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν θα συνεργαστεί).
Και είναι καλύτερη η συγκυβέρνηση με την ΝΔ και τον Μπαλτάκο; 
Φυσικά και όχι.  Αλλά στην πολιτική όταν προβαίνει κάποιος σε κινήσεις – αφού αυτές δεν εξυπηρετούν προσωπικές πολιτικές – οφείλει να έχει συγκεκριμένο και  εφικτό στόχο, ο οποίος θα υπηρετεί τη χώρα.
Με την καταψήφιση της κυβέρνησης ποιος θα ήταν ο στόχος ; Οι εκλογές; Με ποιο απώτερο σκοπό; Ανατροπή της κυβέρνηση της ΝΔ και νέα κυβέρνηση υπό το Τσίπρα ; Νέα προγραμματική συμφωνία ; Απεμπλοκή του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση ανεξαρτήτως αποτελέσματος;  
Γιατί πρέπει να συμφωνήσουμε ότι είναι τελείως διαφορετικό να στοχεύει σε εκλογές όπου θα θέσει τους εκλογικούς και μετεκλογικούς στόχους και άλλο να χρησιμοποιήσει μια θεσμική διαδικασία για την ανατροπή της κυβέρνησης ενώ παράλληλα βρίσκεται στο κόμμα που συμμετέχει στην κυβέρνηση.

Την 1η Σεπτεμβρίου, μετά την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου κάποιοι αυτοπαγιδεύτηκαν και στο παιχνίδι των ΜΜΕ και έτσι ούτε τα 4.000 άτομα που χωρίς ιδιαίτερη κινητοποίηση παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, ούτε η ομιλία του Παπανδρέου έγιναν γνωστά ευρύτερα στην κοινωνία.
Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει δείξει μεγάλη πίστη στις αρχές του. Ας έχουμε εμπιστοσύνη, λοιπόν, ότι τη στιγμή που θα πρέπει να παρέμβει τόσο για τη χώρα όσο και για την παράταξη θα το κάνει.


Ένας αναγνώστης 

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Στην Κρήτη- το Ηράκλειο η έκθεση του Ιδρύματος Παπανδρέου

Η Έκθεση ιστορικού υλικού, που διοργανώνει το Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου, με αφορμή την συμπλήρωση 40 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και 50 χρόνων από την εκλογική νίκη της Ένωσης Κέντρου, θα βρίσκεται από τις 24 έως και τις 28 Οκτωβρίου, στο Ηράκλειο.

Θέμα: "Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή"

Τα εγκαίνια της Έκθεσης, που θα στεγαστεί στο Ξενοδοχείο ΑΤΛΑΝΤΙΣ, θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου, στις 7:30 μμ, με ειδική εκδήλωση στην οποία ομιλητής θα είναι ο Γιώργος Α.Παπανδρέου.  

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό από το Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου, με την ευκαιρία της παρουσίασης της έκθεσης στην Αθήνα, γίνεται μια ιστορική αναδρομή μέσα από κείίμενα, φωτογραφίες, αφίσες και άλλο ανέκδοτο υλικό από τα αρχεία των Ιδρυμάτων Γεωργίου και Ανδρέα Παπανδρέου, που διαμορφώνουν ένα ιστορικό πάζλ μέσα από το οποίο αναδεικνύονται σημαντικοί σταθμοί της πρόσφατης ιστορίας της χώρας, οι οποίοι με τη σειρά τους καταγράφουν την πορεία και τους αγώνες του Ελληνικού λαού για την κατοχύρωση της Δημοκρατίας αλλά και την Αλλαγή μιας χώρας που ταλανίστηκε επί δεκαετίες από την κυριαρχία μιας αυταρχικής συντήρησης και την επιβολή μιας δικτατορίας.

Στην Έκθεση, ανάμεσα στο πλούσιο ανέκδοτο υλικό, εκτίθενται για πρώτη φορά,

Αυθεντικά χειρόγραφα, ανέκδοτες φωτογραφίες, σημειώσεις, και αποσπάσματα ομιλιών του Ανδρέα και του Γεωργίου Παπανδρέου,

Προεκλογικά σκίτσα της Ένωσης Κέντρου που αφορούσαν τη σύγκριση μεταξύ της πολιτικής της ΕΡΕ και του προγράμματος της Ένωσης Κέντρου,

Επιστολές του Ανδρέα προς τον Γεώργιο Παπανδρέου, με τους προβληματισμούς του για την πορεία της Ένωσης Κέντρου, το 1966,

Χειρόγραφα κείμενα του Ανδρέα Παπανδρέου για το ΠΑΚ,

Αφίσες και φυλλάδια του ΠΑΚ και του ΠΑΣΟΚ,

Χειρόγραφες σημειώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου ως Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, από την πρώτη περίοδο της Αντιπολίτευσης,

Συγχαρητήρια επιστολή του Παναγιώτη Κανελλόπουλου προς τον Ανδρέα Παπανδρέου για την ανάληψη της πρωθυπουργίας το 1981, καθώς και επιστολές από δημιουργούς της Τέχνης (Κούν - Σολωμός),

Χειρόγραφες σημειώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου ως πρωθυπουργού - 1984, που απευθύνονται προς στελέχη του Κινήματος,

Αποσπάσματα ομιλιών του για την οικονομία, την κοινωνία, την αποκέντρωση, την ισότητα, την παιδεία, που αναδεικνύουν το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και δηλώσεις του για το δημόσιο χρέος.

Σκοπός της Έκθεσης, οι παλαιότεροι να ανακαλέσουν στη μνήμη τους γεγονότα που σημάδεψαν τον τόπο και που είτε έζησαν οι ίδιοι είτε παρακολούθησαν σε πραγματικό χρόνο και οι νεότεροι να "ανακαλύψουν" μέσα από μια ολοκληρωμένη παρουσίαση, που και αυτή με τον χρόνο εμπλουτίζεται, ιστορικά γεγονότα που καθόρισαν την πορεία της Ελλάδας, αναδεικνύοντας τη σημασία της γνώσης και της ιστορικής μνήμης στην δημιουργία ενός μέλλοντος αντάξιου των αγώνων των Ελλήνων αλλά και των δυνατοτήτων της χώρας και της Ελληνικής κοινωνίας.