Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Γιώργος Α. Παπανδρέου:Αύριο, 3 του Γενάρη...Πάμε!

Νέα χρονιά,

Νέο ξεκίνημα.

Ήρθε η ώρα για το επόμενο μεγάλο βήμα των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου.

Ήρθε η ώρα για να οικοδομήσουμε, όλοι μαζί, το νέο πολιτικό σπίτι που θα στεγάσει τις προοδευτικές μας αξίες, τις αξίες που μας ένωσαν και μας ενώνουν.

Αφουγκραζόμενοι τη δική σας φωνή, την απαίτηση χιλιάδων πολιτών από όλη την Ελλάδα, παίρνουμε την πρωτοβουλία και απευθύνουμε κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες σε αυτό το νέο ξεκίνημα.

Αύριο, στις 5:30 μμ, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη – Πειραιώς 138, δεν ιδρύουμε ένα ακόμη κόμμα.

Από αύριο, συμμετέχουμε στην αφετηρία ενός Κινήματος, που μπορεί και πρέπει να ανταποκρίνεται ουσιαστικά στα μεγάλα διακυβεύματα που αφορούν τη χώρα και τον Ελληνικό λαό.

Ενός Κινήματος που θέλουμε να διασφαλίσει την παρουσία των πραγματικών δυνάμεων της προόδου στο επόμενο Κοινοβούλιο, των δυνάμεων που πιστεύουν και το έχουν αποδείξει στην πράξη με πραγματικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, ότι η Ελλάδα δεν θα υπερβεί οριστικά την κρίση, δεν θα ανακάμψει οριστικά, αν δεν αλλάξει οριστικά, αν δεν αλλάξει συθέμελα, με βάση ένα «Ελληνικό Σχέδιο» και Θεσμούς που λειτουργούν – με τον πολίτη συμμέτοχο.

Ενός Κινήματος που θα εργαστεί στην επόμενη Βουλή για να διασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις για μια ασφαλή και οριστική έξοδο από την κρίση.

Ενός Κινήματος, που θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να γίνει πράξη η μετάβαση στη Μεταπελατειακή Ελλάδα, με όραμα την οικοδόμηση μιάς Ελλάδας Δικαιοσύνης και Δημιουργίας.

Ενός Κινήματος, η συγκρότηση του οποίου θα ολοκληρωθεί με ανοιχτό, συμμετοχικό Συνέδριο – που θα προσδιοριστεί μετά τις εκλογές, όπου θα αποφασιστούν τα πάντα. Κινηματικά, συμμετοχικά, με αρχές αυτοοργάνωσης, από τη βάση. Όπως αξίζει σε ένα Κίνημα που ανταποκρίνεται στις αρχές της Δημοκρατίας, του Σοσιαλισμού και της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Ενός Κινήματος, που βάζει πρώτα την Ελλάδα και τους πολίτες της – όχι τα πάσης φύσεως πελατειακά ή άλλα συμφέροντα.

Με τις ευχές μου για καλή χρονιά σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, απευθύνω κάλεσμα συμμετοχής,

Από αύριο, 3 του Γενάρη,

Πάμε.

Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Ας αναλάβαιναν τις ευθύνες τους με συγκεκριμένες προτάσεις και όχι με καθυστερημένες δημόσιες δηλώσεις - ευχές

του Κώστα Τάτση*

Για την αναγκαιότητα της ενότητας δεν μπορούν να πείσουν κανένα όσοι απεχώρησαν για να επιστρέψουν στη συνέχεια, ούτε οι εν αναμονή υποψήφιοι Πρόεδροι, ούτε οι για χρόνια εξ αποστάσεως παρατηρητές και αποστασιοποιημένα στελέχη, και βέβαια, ούτε εκείνοι που έχουν πρωτοστατήσει σε πολιτικούς εκβιασμούς και ανατροπές.
     
    Επιπλέον, σήμερα πια δεν αρκούν οι δηλώσεις. Η μόνη λύση θα μπορούσε να έχει δοθεί μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες. Διαδικασίες με πολιτικό περιεχόμενο, αλλά και διαχρονικό συμβολισμό που θα στηρίζονται στη συλλογικότητα (την οποία κατά καιρούς όλοι ευαγγελίζονται, αλλά ποτέ δεν εφαρμόζουν). Έτσι, θα μπορούσαμε να αποδείξουμε στην πράξη τη θέλησή μας για πολιτική ενότητα.
     
    Πόσο δύσκολο θα ήταν για παράδειγμα, αντί να μιλάμε για ΠΑΣΟΚ εξωτερικού και εσωτερικού, αντί ετεροχρονισμένα να φέρνουμε στο προσκήνιο τον ήλιο και τον Ανδρέα Παπανδρέου, να είχαμε προχωρήσει σε συγκεκριμένες προτάσεις που να πρόβαλαν τη διάθεση πραγματικής ενότητας;
     
    Πόσο δύσκολο θα ήταν να είχε γίνει άμεση σύγκλιση του Πολιτικού Συμβουλίου (και στη συνέχεια σύγκλιση της ΚΠΕ για νομιμοποίηση της απόφασης του Πολιτικού Συμβουλίου)
    όπου θα αποφασιζόταν :
     
    Α. Η συγκρότηση κεντρικής εκλογικής επιτροπής με επικεφαλής τους Βαγγέλη Βενιζέλο και Γιώργο Παπανδρέου και μέλη όλους τους πρώην Γραμματείς του Κόμματος Κώστα Σκανδαλίδη, Κώστα Λαλιώτη, Μιχάλη Χρυσοχοίδη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νίκο Αθανασάκη, Γιάννης Ραγκούση, Σωκράτη Ξυνίδη, Μιχάλη Καρχιμάκη, Νίκο Ανδρουλάκη. Η επιτροπή θα ήταν υπεύθυνη για το σύνολο του προεκλογικού σχεδιασμού του κόμματος (πρόγραμμα, ψηφοδέλτια κλπ).
     
    Β.  Ο ορισμός συγκεκριμένης ημερομηνίας διεξαγωγής συνεδρίου (καταστατικού, οργανωτικού και προγραμματικού).
     
    Γ.  Η σύνθεση κεντρικής οργανωτικής επιτροπής Συνεδρίου, την οποία θα αποτελούσαν όλοι οι διατελέσαντες Γραμματείς του κόμματος.
     
    Δ. Ο ορισμός του πρώην Προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη, ως Προέδρου της ΕΚΑΠ και υπεύθυνου για το σύνολο των διαδικασιών του συνεδρίου
     
     
    Πόσο σπουδαίο θα ήταν να προσδιορίσουμε ένα πλαίσιο για το συνέδριο δηλ. :
     
    Την εξασφάλιση της πραγματικής εκπροσώπησης των τοπικών οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ από κάθε περιοχή της χώρας και στον Ελληνισμό της Διασποράς (όχι ανοιχτό συνέδριο μόνο για τους αξιωματούχους του δημοσίου που ζουν στην Αθήνα).
    Την έγκαιρη κατάθεση των εισηγήσεων πλειοψηφιών και μειοψηφιών προς συζήτηση στο πλαίσιο ενός προσυνεδριακού διαλόγου.
    Την ισότιμη δυνατότητα λόγου σ όλους τους συνέδρους, χωρίς διακρίσεις σε πρωτοκλασάτους και δευτεροκλασάτους.
    Την ψηφοφορία (όχι δια ανάτασης χεριού ή δια βοής) για όλες τις κατατεθειμένες προτάσεις (που θα έχουν την υπογραφή ενός μίνιμουμ αριθμού  συνέδρων).
    Την διαδικασία -αμέσως μετά το συνέδριο- εκλογής όλων των οργάνων του κόμματος.
     
    Συντρόφισσες και σύντροφοι,
     
    Το Συνέδριο του κόμματος, εμείς οι Απόδημοι, το ζητήσαμε πολύ πριν το ζητήσει ο Γιώργος Παπανδρέου. Το ζητήσαμε επειδή ήταν το αυτονόητο στην θέση που βρισκόταν η παράταξη. Επειδή απλά, έτσι λειτουργούν τα κόμματα στις κοινωνίες που ζούμε εμείς. Δεν δημιουργούνται νέα όργανα, χωρίς να έχουν εγκριθεί από το Συνέδριο. Είναι ανιστόρητο και πολιτικά απαράδεκτο να συγκρίνουν κάποιοι τη Δημοκρατική Συμπαράταξη του Ανδρέα Παπανδρέου ή την διεύρυνση με 4 στελέχη της Αριστεράς και του φιλελεύθερου χώρου στην οποία είχε προχωρήσει ο Γιώργος Παπανδρέου με τη σημερινή ΔΗΠΑΡ, η οποία προβλέπεται να έχει δική της οργανωτική δομή παράλληλη με του ΠΑΣΟΚ.
     
    Το «πάμε στις εκλογές και μετά θα κάνουμε συνέδριο» είναι ένδειξη ότι δεν έχει κατανοηθεί το περιεχόμενο της πρότασης. Δίχως προσδιορισμό του πλαισίου και των διαδικασιών του συνεδρίου, το πλέον πιθανό θα ήταν να γινόμαστε θεατές σε ένα ακόμη συνέδριο – φιέστα, όπου θα συμμετείχαν στην αρένα όλοι οι εκκολαπτόμενοι δελφίνοι της προεδρίας.  που θα είχαν ενισχυθεί και από το εκλογικό αποτέλεσμα.
     
    Έχουν εξαντληθεί τα χρονικά περιθώρια που όφειλαν τα πρωτοκλασάτα στελέχη να κατανοήσουν ότι εμείς τα εξουσιοδοτήσαμε να μας εκπροσωπούν και όχι για να δημιουργήσουν μια κλειστή κάστα, στην οποία θα διαχειρίζονται την εξουσία στο όνομά το δικό μας, αλλά και στο όνομα εκατοντάδων χιλιάδων φίλων και ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.
     
    Το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα τα απλά μέλη του, που ανιδιοτελώς στάθηκαν δίπλα του σε όλες τις μεγάλες και κρίσιμες μάχες, όταν η κοινωνία ήταν απέναντι, είτε το 1989, είτε 2009-2011.
          
     
  * Ο Κώστας Τάτσης είναι Γραμματέας Τομέα Απόδημου Ελληνισμού του ΠΑΣΟΚ

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

O Θάνος Μωραΐτης στον ΣΚΑΙ 30.12.2014: Ο Παπανδρέου στις δύσκολες στιγμές δεν στηρίχτηκε





Ο Παπανδρέου στις δύσκολες στιγμές δεν στηρίχτηκε. Υπονομεύτηκε και από στελέχη του κινήματός μας. Λέω για αυτούς που στις δύσκολες ώρες άδειασαν τον Παπανδρέου είτε μέσα στα αεροπλάνα είτε μέσα στη βουλή



Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Που ήσασταν όλοι εσείς οι ανησυχούντες όταν η σημερινή ηγεσία του ΠΑ.ΣΟ.Κ.:

καταργούσε όλα τα όργανα του κόμματος;

καταργούσε την ιστορία του κόμματος μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του διαγράφοντας ακόμη, και τον ιδρυτή του κόμματος στην σελίδα;

ανήγαγε σε ισότιμους συνομιλητές δυο αποσχισθέντες πρώην Υπουργούς-μέλη του κόμματος δημιουργώντας την παρωδία της «ΕΛΙΑΣ»;

αποφάσιζε να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ χωρίς προγραμματική συμφωνία που να κάνει διακριτό το ρόλο του κόμματός μας στη συγκυβέρνηση;

αποφάσιζε να αγνοήσει τις φωνές στελεχών και οργάνων για τη διεξαγωγή συνεδρίου του κόμματος, πριν από εκείνο της ΔΗΠΑΡ και να μετατρέψει την παράταξη σε συνιστώσα ενός νέου στην ουσία κόμματος (εγκύκλιος : Περιεχόμενο Συνεδρίου …. Μετά το Συνέδριο- και με βάση τον κανονισμό λειτουργίας- θα συγκροτηθούν οι Περιφερειακές, Νομαρχιακές, Δημοτικές και Κλαδικές Επιτροπές της Παράταξης);

αγνοούσε ακόμα και τη συμβιβαστική πρόταση για τη διεξαγωγή Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ πριν του Συνεδρίου της ΔΗΠΑΡ;

δεν έκανε ούτε μια δράση – διαδικασία ανασυγκρότησης των οργάνων, μετά τις εθνικές εκλογές του 2012,

όταν ο Γραμματέας του κόμματος αγνοούσε κάθε είδους πολιτική επικοινωνία με τα όργανα;

όταν η κυβέρνηση αποφάσιζε πολύ πιο επώδυνα μέτρα να δείξετε την ανάλογη ευαισθησία που δείξατε στο μεσοπρόθεσμο ζητώντας τότε εκλογές;

Οι περισσότεροι από εσάς είχατε κρυφτεί πίσω από τον Παπανδρέου. Άλλος  «μη γνωρίζοντας» τι έγραφε το μνημόνιο, άλλος γνωρίζοντας αλλά μη τολμώντας να διαφωνήσει.
Οι περισσότεροι από εσάς είχατε χειροκροτήσει την πρόταση για δημοψήφισμα (βλ. Βίντεο μετά το 3.10΄ http://www.dailymotion.com/video/xm26gd_%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%AF%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%AD%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%88%CE%AE%CF%86%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1_news)  για να σπεύσετε μετά οι περισσότεροι  να εκβιάστε σε παραίτηση τον εκλεγμένο Πρωθυπουργό (αλήθεια, τι ποσοστό έδιναν τότε οι δημοσκοπήσεις στο κόμμα;)

Που ήσασταν όταν ο Σημίτης υιοθετούσε τη δεξιά προπαγάνδα για το "λεφτά υπάρχουν";

Που ήσασταν όταν η ηγεσία πρόσβαλλε με το σύνθημα για το παραβάν χιλιάδες ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που ήταν ενάντια στην ΕΛΙΑ, αλλά την ψήφισαν στις ευρωεκλογές για καθαρά κομματικούς λόγους;

Τότε, όλοι σας βλέπατε μόνο το προσωπικό σας συμφέρον, τη δική σας πορεία και μέλλον, αγνοώντας για τις ανησυχίες των μελών και των φίλων.
Και σήμερα, ξαφνικά, έχετε αγωνία.

Ποιον πιστεύετε ότι θα πείσετε για το ενδιαφέρον σας; Όλοι γνωρίζουν πλέον, ότι για ακόμη μια φορά, αυτό που σας ενδιαφέρει είναι ο εαυτούλη σας.